Hoe je kindertijd (en mogelijk kindertrauma) nog altijd je leven beïnvloedt, deel 1: overtuigingen

Als ik heel erg mijn best doe op school, zijn mama en papa tevreden.

Als ik mijn bord leegeet, is er geen gezeur.

Mijn ouders hebben het al zo moeilijk met hun scheiding, dus ga ik zo flink mogelijk zijn.

Tijdens je eerste levensjaren ontwikkel je honderden overtuigingen. Deze ontstaan vanuit gedachten die je heel vaak herhaalt. Veel van die overtuigingen gaan over hoe je je hoort te gedragen om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je brein is er bij wijze van spreken op geprogrammeerd. Waarom? Als kind ben je afhankelijk van anderen, in eerste instantie van je ouders, om te overleven. 

Zelfs in extreme situaties, zoals mishandeling en misbruik, blijf je afhankelijk van je ouders. Je kan niet weg uit die moeilijke, pijnlijke situatie. Om daarin te kunnen overleven, probeert je kinderbrein constant verklaringen en ‘redenen’ te zoeken waarom jou dit overkomt: ‘het is mijn fout’, ‘ik ben een slecht kind’ … Je krijgt het idee dat je niet voldoet aan de verwachtingen van je ouders. Ook dat blijf je dan herhalen, hoewel je als kind uiteraard nooit schuld treft. 

Met andere woorden: deze overtuigingen zijn een overlevingsmechanisme. Maar wel met niet te onderschatten gevolgen voor je latere leven. Welke dat zijn en wat je kunt doen aan die overtuigingen en een eventueel kindertrauma, leg ik in deze blog uit.

Van gedachten naar overtuigingen

Onze gedachten hebben uiteraard hun nut. Maar je herhaalt ze zo vaak dat het overtuigingen worden die stevig verankerd zijn in je brein. Er ontstaan bijgevolg ‘neuronale paden’ die een ‘blauwdruk’ vormen waaraan je al je latere ervaringen gaat spiegelen. En daar kan het fout lopen, want sommige overtuigingen zijn dan wel helpend voor een kind, ze zijn dat niet meer wanneer je ouder wordt omdat je als volwassene niet meer afhankelijk bent van anderen om te overleven.

Met andere woorden: je kan nu keuzes maken. Maar door die jarenlange herhalingen zitten die overtuigingen als het ware vastgebeiteld in je systeem. Met alle gevolgen van dien. 

De gevolgen? Van perfectionisme tot pleasegedrag

Altijd aan die verwachtingen willen voldoen en denken dat goed niet goed genoeg is, mondt meestal uit in perfectionisme en continu over je grenzen gaan. Je wordt een doorwinterde pleaser die vooral anderen tevreden wil houden, maar in feite alleen maar zichzelf voorbijloopt. Want altijd voor iédereen goeddoen is simpelweg onbegonnen werk.

Als je er niet tijdig mee aan de slag gaat, loeren allerlei klachten, zoals een burn-out  om de hoek. En dan ben je natuurlijk nog verder van huis.

Je kunt het tij keren. Ik help je graag

Het goede nieuws is dat je het effect van die overtuigingen uit je kindertijd en een mogelijk kindertrauma kunt verminderen en zelfs omkeren. Sta eerst en vooral stil bij wat jouw overtuigingen zijn. Helpen ze jou of remmen ze je af? Die bewustwording is een eerste belangrijke stap. 

Want als je je overtuigingen en patronen niet in vraag stelt, blijven ze je leven vanuit je onderbewuste dirigeren. Als je er wel mee aan de slag gaat, kan je andere keuzes gaan maken en nieuwe overtuigingen en neuronale paden installeren. Dat is vaak hard werken, maar het loont de moeite!

In deze blog leg ik uit welke tweede factor uit je kindertijd ook een invloed heeft op je leven.

Vind je het moeilijk om aan de slag te gaan met je overtuigingen als kind en je kindertrauma? Ik help je graag verder.

Post A Comment